Egalizatorul de stil [concept prototip]

egalizatorul de stil

foto (modificat): winamp.com

Poate că titlul și poza de mai sus ți se par nepotrivite pentru acest site. Însă vei vedea imediat legătura.

Am reușit în sfârșit să simplific stilul. Multă lume nu are această abilitate de a se îmbrăca bine. Și, pe bună dreptate, cantitatea de informație este destul de consistentă.

Am tot rumegat în ultima vreme o idee prin care încercam să reduc stilul la patru componente esențiale. Dar mai aveam nevoie de o metaforă, pentru ca toată lumea să înțeleagă cât mai simplu posibil.

Stăteam cu un băiat căruia îi ofer consultații de stil într-o cafenea și îmi spunea că îi este foarte greu să își aleagă hainele. Așa că i-am prezentat acest concept și s-a prins imediat ce simplu e încă din start.

Așadar, egalizatorul. Cu toții știm de egalizatorul grafic din Winamp, nu? Ai mai multe benzi, fiecare cu câte un buton pe care-l poți mișca în sus și în jos. Sus ca să se audă mai tare, jos ca să se audă mai încet.

Vreau, pentru câteva minute, să reducem stilul vestimentar la un egalizator. Unul cu patru benzi mai exact:

 • fit (felul cum vin hainele pe tine)
 • piese vestimentare (de la cele mai puțin cu stil la cele cu stil)
 • culori și imprimeuri
 • banda formalului (de la casual la formal)

Ce înseamnă asta: orice ținută poate fi îmbunătățită ridicând în sus una sau mai multe benzi de pe egalizator. Dacă ți se pare că un outfit arată aiurea, probabil trebuie să umbli la prima bandă, cea de fit. Niște haine care să vină mai bine pe corp, fără să te strângă, un nod la cravată potrivit gulerului cămășii pe care o porți etc.

A doua bandă este cea a pieselor vestimentare. În vârful benzii stau cele cu foarte mult stil, precum costumele, pantofii brogue din piele întoarsă, cămășile cu manșetă franțuzească. La baza benzii stau piesele cu mai puțin stil, precum șlapii, adidașii cu talpa groasă sau pantofii pătrățoși și cu talpa, de asemenea, groasă.

De multe ori, secretul unei ținute cu bun gust este să scapi de o piesă vestimentară fără stil, cum ar fi o geacă dintr-aceea care de 20 de ani încoace pare să rămână la modă, și s-o înlocuiești cu o altă piesă vestimentară, cu mai mult stil.

A 3-a bandă este cea culorilor și a imprimeurilor. Le-am pus Împreună pentru că servesc aceluiași scop, acela de a face o ținută să iasă mai mult în evidență. La baza benzii sunt ținutele monocrome, fără imprimeuri iar la vârf, sunt ținutele extrem de bogate în culori și imprimeuri. O ținută echilibrată (deși acest cuvânt înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți) este formată din 1-2 culori principale, încă vreo 2 secundare (care apar sporadic în ea) și unul, maxim 2 imprimeuri.

În sfârșit, a 4-a bandă este cea a formalului. Este exact scara formalului cu care ești obișnuit, și carete ajută să alegi ținutele corecte în funcție de situație. În partea de jos stau ținutele casual, în partea de sus cele formale.

De multe ori, pentru a face o ținută mai atractivă, trebuie doar să o ridici pe scara formalului. Adăugarea unei cravate sau a unei batiste de buzunar va face minuni.

Atenție! Am lăsat în afara spectrului un lucru important, materialul. Motivul este acela că nu s-ar potrivi pe acest spectru. Trebuie să ai pe tine tot timpul materiale de calitate (sau cât mai de calitate, în funcție de buget), iar asta nu poate fi subiectul unei benzi pe egalizator.

De asemenea, sunt mai multe concepte care nu și-au găsit locul pe egalizator, în încercarea mea de a simplifica lucrurile. Spre exemplu, alegerea pieselor vestimentare în funcție de sezon. Un lucru important dar care nu putea fi corelat cu o bandă pe egalizatorul de stil.

Sunt curios ce părere ai de acest unghi de a privi stilul. Ți se pare simplu, sau total nepotrivit? Dacă ești mai avansat, crezi că l-ar ajuta pe un începător să-și aleagă ținutele mai bine? Dacă da, atunci o să revin cu niște sfaturi mai detaliate despre cum ar trebui folosit egalizatorul pentru ca oricine să obțină niște ținute cu stil, aș zice chiar… în timp record.

9 Replies to “Egalizatorul de stil [concept prototip]”

 1. salut Ovidiu! urmaresc site-ul fiicustil cam de un an si ceva+ca sunt abonat la noutatile tale prin mail(dar nu asta conteaza acum :P )…ma bucur ca am un model un site de unde gasesc INFO proaspete zi de zi. insa am si eu o intrebare catre tine(sper sa il si citesti): cunosti cumva un site de unde mi’as putea cumpara si io o pereche de ghete faine tip casual care merge si la blugi? ca deja iarna bate la usa acusi. eu sunt din Arad,insa fac cumparaturi dese pe net. deci cunosti un site bun,cu preturi bune si evident si din punct de vedere calitativ…ce sa imi recomanzi…?!
  toata stima si tot respectul,Florin din Arad. :)

 2. Salut Florine,

  Eu nu prea recomand sa se faca cumparaturile de pe net, deci nu as putea sa-ti recomand. E prea riscant, avand in vedere ca incaltamintea trebuie probata cu mare atentie inainte de a fi cumparata. Neputandu-se face nimic cu ea la croitor, nu ai de ales decat sa o nimeresti din prima.

  Recomandarea mea este sa faci ce voi face si eu chiar acum (sunt pe piior de plecare): sa colinzi mall-urile si magazinele pentru a proba si a cumpara hainele care ti se potrivesc.

  Succes!

 3. Frumos, scurt, ca la scoala. Nota 10 pentru articol. Cel putin pentru intentie, fiindca am impresie ca noua, barbatilor, ne trebuie un fel de abecedar in …stil, ca sa putem trece de la pantofi si pantaloni cu pijamale in spitale si in fatza bloculiu/curtii, trecand prin pantaloni de trening si camasa, bineinteles asortati cu slapi, etc, pana la o tinuta decenta.

 4. Salut Ovidiu! Ca si concept pentru incepatori e ok ”egalizatorul de stil”, insa exista riscul ca un incepator sa nu prinda din prima ideea. Daca ii spui unui incepator de culori dominante si secundare in tinute, care pt a fi cu stil este recomandat sa se impleteasca armonios cu imprimeuri… nu o sa fie prea multi cei vor intelege. Cei mediu spre avansati in stil sunt sigur ca deja te felicita pt ideea originala. Acuma… io as zice sa faci o noua categorie pe site, cu conceptul acesta, si sa aprofundezi ideea.
  @Florin: si eu sunt din Arad si alaltaieri am dat o tura prin Ziridava, si am vazut ca Guban Timisoara si-a deschis raion… Poti incerca la ei. Au lucruri de calitate, la pret accesibil!
  Pace&Prosperitate!

 5. ms pentru sfat. da,si asta e adevarat cand vine vorba de incaltaminte…de pe net greu sa fi sigigur ca marimea e ok. insa eu ma gandeam la cump. pe net pt ca multe modele nu le gasesc in mall-uri si pe net ba….

 6. @Danut
  ms mult Dane,chiar e un INFO de folos. ma bucur sa vad ca nu sunt singurul Aradean pe ici. chiar te rog sa mai ma tii la curent cu magazine bune si de calitate chiar si in Arad. :)

 7. Cosmin :

  Frumos, scurt, ca la scoala. Nota 10 pentru articol. Cel putin pentru intentie, fiindca am impresie ca noua, barbatilor, ne trebuie un fel de abecedar in …stil, ca sa putem trece de la pantofi si pantaloni cu pijamale in spitale si in fatza bloculiu/curtii, trecand prin pantaloni de trening si camasa, bineinteles asortati cu slapi, etc, pana la o tinuta decenta.

  Mersi, Cosmine. Am scris deja acel abecedar insa tot timpul se pot gasi metode mai simple de a explica ceva.

 8. Danut :

  Salut Ovidiu! Ca si concept pentru incepatori e ok ”egalizatorul de stil”, insa exista riscul ca un incepator sa nu prinda din prima ideea. Daca ii spui unui incepator de culori dominante si secundare in tinute, care pt a fi cu stil este recomandat sa se impleteasca armonios cu imprimeuri… nu o sa fie prea multi cei vor intelege. Cei mediu spre avansati in stil sunt sigur ca deja te felicita pt ideea originala. Acuma… io as zice sa faci o noua categorie pe site, cu conceptul acesta, si sa aprofundezi ideea.
  @Florin: si eu sunt din Arad si alaltaieri am dat o tura prin Ziridava, si am vazut ca Guban Timisoara si-a deschis raion… Poti incerca la ei. Au lucruri de calitate, la pret accesibil!
  Pace&Prosperitate!

  Da, asa ma gandeam si eu, sa iau fiecare banda in parte si s-o detaliez..

 9. Florin :

  ms pentru sfat. da,si asta e adevarat cand vine vorba de incaltaminte…de pe net greu sa fi sigigur ca marimea e ok. insa eu ma gandeam la cump. pe net pt ca multe modele nu le gasesc in mall-uri si pe net ba….

  Da, asa e. Ce e important la un asemenea magazin este politica de retur, in caz ca nu iti vine bine ceea ce comanzi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *