Cât de exact poți să fii in viață?

Darts

Cât de exact poți să fii in viață? E o întrebare care poate suna ciudat dacă ți-o pui pentru prima dată. Mă uit în jurul meu și văd o grămadă de tineri care își doresc foarte multe fără să facă nimic concret. Doar vise și o grămadă de entuziasm. Nimic rău în asta, doar că, uitându-mă la cei mai în vârstă ca ei, văd cum visele lor din tinerețe s-au transformat întăi în niște simple dorințe, apoi în niște gânduri răzlețe iar apoi sunt uitate cu desăvârșire.

Majoritatea oamenilor au doar vise vagi, care se cristalizează în cuvinte la fel de vagi.

O să vorbim astăzi despre unul dintre factorii care fac diferența între cei care își pun visele în realitate și cei care rămân cu ele la stadiul de proiect: claritatea.
Vei înțelege mai bine de ce claritatea este importantă citind povestea următoare:

O mare uzină electrică a depistat că are o problema la unul dintre generatoare. Cu toate eforturile însă, nu a reușit să depisteze problema. Conducerea uzinei a fost nevoită să angajeze un expert renumit pentru depistarea problemelor de acest gen. Acesta a venit, s-a plimbat prin uzină timp de câteva zile,a cercetat locul în amănunțime și, la final, a luat o cariocă mare cu care a marcat un X pe unul din pereți.

– Aici e problema, spune el. Înlocuți circuitele din locul marcat cu X și totul va fi bine.

Angajații uzinei s-au pus pe treabă și, într-adevăr, acolo era problema. După o săptămână a venit factura din partea expertului, pe suma de 10000 $. Conducerea uzinei, revoltată, a trimis o scrisoare înapoi expertului, cerându-i să detalieze. În fond, omul a venit în uzină, s-a plimbat prin ea vreo câteva zile, a pus un X mare pe perete, apoi s-a întors acasă, toate cheltuielile fiind plătite de gazdele sale. 10000 $ era mult prea mult.

Răspunsul expertului a venit prompt.
Vă atașez factura cu desfășurătorul:
Pentru plasarea X-ului pe perete: 1 $
PENTRU CĂ AM ȘTIUT UNDE SĂ PLASEZ X-UL: 9999$

Tu știi unde să pui X-urile în viața ta? Care sunt problemele care te trag în jos cel mai mult?

Acum un an de zile, am ajuns la concluzia că unul dintre X-urile mele trebuia pus neapărat la capitolul haine. Am realizat cât de superficiali sunt oamenii când analizează alți oameni. Am început să mă îmbrac mai bine și… a mers!

Treptat, pe măsură ce m-am maturizat, am înțeles că hainele nu sunt o tactică de a ajunge undeva, ci mai degrabă o parte din mine. Aceasta a fost marea realizare. Din acel moment, nu a trebuit decât să găsesc hainele potrivite pentru a-mi exprima personalitatea.

Și am început să detaliez. Ce stil să adopt, ce culori, cum să le combin. Am hotărât cu exactitate unde vreau să ajung în materie de imagine și cu ce viteză. Apoi am făcut primul pas. Am încercat o pereche de blugi mai interesanți, o pereche de pantofi care să iasă în evidență, apoi o freză nouă. După câteva luni de zile, m-am trezit un om schimbat. Un om care nu se mai poate îmbrăca generic.

Tu ce vrei de la viață? Ai putea scrie 10 pagini despre asta? Dacă nu, înseamnă că ai doar vise vagi, nu țeluri concrete.

Să vedem, atunci, cum poți să devii mai exact când vine vorba de ceea ce vrei de la viață.

Pasul întâi: ia o decizie.

Totul începe cu o decizie. Dacă ești superficial când vine vorba de ceea ce vrei, vei renunța pe parcurs. Ia o decizie că vrei să schimbi anumite aspecte ale vieții tale.

Pasul al doilea: stabliește toate aspectele vieții tale în care ai vrea să evoluezi/să îți meargă mai bine.

1. Vrei să arăți mai bine?

2. Vrei relații mai bune?

3. Un job mai bun?

4. Vrei să ai mai mulți bani?

5. (completează sau înlocuiește această listă cu ceea ce e valabil pentru tine)

Hotărăște-te EXACT cum vrei să arate viața ta când vine vorba de acel aspect.

1.  Ce look vrei să adopți? Câți bani vrei să cheltui lunar pe haine? Îți poți rezerva o oră pe săptămână să citești despre stil?

2. Vrei să fii plătit mai bine? Gândește-te de ce nu ești deja plătit bine? E din cauză că firma nu o duce bine financiar, sau poate din cauză că TU nu muncești destul sau nu ești destul de serios? Trece totul pe hârtie după ce ai analizat bine.

Scrie la fiecare ce crezi că faci bine, ce crezi că faci rău și cum ai vrea să fie, în cazul ideal. Nu lăsa nimic. Cu cât scrii mai mult, cu-atât mai bine.

Pasul al treilea:

Odată ce ai stabilit cu exactitate ceea ce vrei, e momentul să stabilești ce trebuie să faci pentru a-ți transpune fiecare vis în realitate. Care este primul pas? Care este al doilea? Încearcă să vezi dacă planurile pe care ți le faci sunt realizabile și dacă da, cu ce preț. O metodă de time management te va ajuta enorm aici, pentru a-ți folosi timpul în mod eficient. Voi vorbi despre asta cu altă ocazie.

Spre exemplu, dacă te-ai gândit că vrei să îți schimbi sau să îți îmbunătățești garderoba, aruncă o privire peste articolul nostru despre cum să îți organizezi dulapul. Apoi află ce piese de bază îți lipsesc din garderobă, pe baza cărții mele, Fii cu stil!:
manual de stil masculin

Pasul al patrulea:

Stabilește un plan de acțiune. Și aici, exactitatea este esențială. Pentru a nu abandona vreunul din vise, este necesar să lucrezi regulat la el. Dacă nu ai făcut nimic să avansezi timp de o lună de zile, înseamnă că ai uitat de ce ți l-ai dorit de la bun început. Nu e nimic neobișnuit în a renunța la unele lucruri pe care ți le doreai – situații noi, oameni noi, vise noi pot apărea oricând și te pot influența. Dacă, totuși, se întâmplă să renunți la majoritatea planurilor, poate că visele tale nu sunt destul de mari. Sau, poate că sunt prea mari, atât de mari încât te-au intimidat odată ce te-ai pus pe treabă.
Lista To-Do
Dacă nu știi de unde să începi în construirea planului tău de acțiune, intră pe ArtaSeducției.ro. Ai în partea dreaptă o secțiune care oferă un pdf gratuit care chiar așa se și numește: Planul tău de acțiune.

Pasul al cincilea

Nu mai rămâne decât să te apuci de treabă, și să te ții de planul de acțiune stabilit în detaliu la punctul patru. Aici trebuie să ții cont de ceva: în timp, entuziasmul pe care îl ai acum o să dispară. Deci e bine să nu îți faci planuri gen merg la sală de șapte ori pe săptămână dacă idealul tău este să te menții sănătos, iar pe lângă asta mai ai de făcut în medie 100 de lucruri în fiecare zi.

Cum s-ar desfășura o zi din viața ta cap-coadă, dacă ar fi să te ții de planul tău de acțiune cu strictețe? Dacă ajungi la concluzia că ai ajunge să dormi 3 ore pe noapte atunci… e mai bine să lași mai moale și să ridici ștacheta pe parcurs.

Pare simplu dar, dacă urmezi acești cinci pași vei ajunge foarte departe. Odată ce ai pornit pe calea ta spre succes și ai și rămas pe ea o perioadă cât-decât îndelungată… e foarte greu să te oprești iar succesul e aproape sigur!

14 Replies to “Cât de exact poți să fii in viață?”

 1. :d foarte adevarat ce spui.Totul depinde de tine, depinde cat de mult iti doresti sa ti indeplinesti acel vis.

 2. Si care e planul in momentul in care iti dai seama ca ai bariere de succes si ele de fapt te impiedica sa devii persoana de success care stii bine ca meriti sa devii?

  Si cand zic bariere de success zic ca faci totul ca sa sa ai succes si totusi pe dinauntru simti ca nu esti tu cu adevarat?

 3. Citește cu atenție articolul, apoi aplică cei cinci pași pe termen lung. Calea spre succes nu se termină niciodată, nici nu se oprește la prima barieră.

  Din moment ce “meriți să devii” un succes și “știi bine asta”, nu poți simți că “nu ești tu cu adevărat” în același timp. :)

 4. Articolul este plin de valoare.

  Dar cred ca trebuia sa mentionezi si numele autorului care te-a inspirat ;)

 5. Sunt prea mulți ca să îi enumăr aici, dar poți începe cu Brian Tracy. E unul dintre autorii mei preferați.

 6. Şi mai e ceva, cu referire la ce spunea Dan M: orice sentiment de insatisfacţie faţă de relaţia dintre propria-ţi persoană şi un anumit succes poate reprezenta un semnal de alarmă. E un mare păcat să te bucuri de un succes care pare un succes în ochii altora dar nu şi în ai tăi. Am citit cândva o definiţie a păcatului care m-a cam pus pe ganduri: “Când încalcă legea năzunţei spre un ideal omul simte o suferinţă. Şi această stare a numit-o păcat”.

 7. Foarte adevarat ceea ce spui! Mai interesant e ca toti stim lucrurile astea insa unii dintre noi (pentru ca stim ca nu avem potential) le uitam undeva in spate. Pana la urma urmei, depinde de cat de mult iti doresti sa faci ceva, pentru ca daca iti doresti asa de mult o sa reusesti. Nu conteaza cum, dar sunt sigur ca o sa reusesti. Dar e nevoie de munca. Pai eu dupa ce am terminat facultatea, mi-am cautat de munca 4 luni de zile pe meseria mea, si .. nu am gasit. Dar asta nu inseamna ca am renuntat, am lucrat intr-un alt domeniu 1 an .. aproape. In urma cu 4 ani mi-am indeplinit un prim vis, de a lucra pe meseria mea. Apoi mi-am indeplinit al doilea vis, mi-am luat masina mea, cu banii mei, fara parinti fara nimic, fara nici un ajutor. Si o sa-mi indeplinesc toate visele, pentru ca se poate!

 8. Absolut,
  Orice sfaturi ai lua, trebuie sa-ti folosesti propria judecata si sa pui totul la indoiala. Cu cat afli mai multe puncte de vedere, cu-atat poti lua decizii mai bune

 9. Multa lume stie sa vorbeasca despre lucrurile astea. Cateodata ele ajung doar subiecte bune de discutie intre prieteni si nici o schimbare de substanta nu are loc. Un fel de “o sa vorbim despre astea ca sa ne simtim mai bine”. Cred ca cei care intr-adevar fac ceva legat de o relatie nesatisfacatoare cu ei insisi aplica principiul “tac si fac”. Desigur, asta nu inseamna sa nu ceara pareri de la altii :)
  Mai e o latura interesanta … cateodata incepi sa-ti faci planuri, oricat de mici ar fi ele. Si descoperi ca o data ce le-ai dus la bun sfarsit, nu-ti aduc satisfactia de care aveai nevoie. Cred ca exista mai multe “straturi” prin care sa treci pana ajungi la ceea ce vrei cu adevarat.
  Daca e sa abstractizam putin, sa consideram o ceapa. Scopul cel mai important e in mijloc. Fiecare strat care-l infasoara e un scop mai putin important. Dar singura cale de a-ti atinge telul final – miezul cepei – e sa decojesti toate straturile care-l infasoara.
  Daca nu va place abstractizarea (sau mirosul cepei dealtfel), va rog sa gasiti ceva mai potrivit :d

 10. Interesanta comparație, Dane
  Totusi nu inteleg de ce ”Scopul cel mai important al cepei” e in mijloc. Fiecare celula a oricarui organism are rolul de a ajuta in supravietuire si replicare, fie că se află în strat sau în nucleu.
  Poate, într-adevăr, faptul că straturile protejează ceea ce e în mijloc ar părea că esența e ceea ce contează.
  În fond, straturile nu poate fără nucleu așa cum nucleul ar fi lipsit de apărare fără straturi.
  O dam în filosofie dar.. stiu ca-ți place ;)

 11. Daca e sa luam ceapa pe bune, atunci nu, cea mai importanta parte nu e in mijloc. Vizual, ceapa e metafora potrivita pentru ce aveam de zis legat de scopul in viata. Imi pare bine ca site-ul tau e deschis si pentru “filozofie”, pe langa partea practica.

 12. deacord cu ceapa,dar “pana ajungi la mijlocul cepei,te vor ustura ochii si iti va veni sa plangi,si speram ca atunci cand ajungi la mijlocul ei,sa nu fie putreda “:) …daca intelegeti ce vreau sa spun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *