Mătasea

coconi viermi de matase

Mătasea este unul dintre cele mai apreciate materiale vestimentare datorită faptului că este foarte fină la atingere. Există diferite insecte care o produc însă doar cea produsă de fluturele de mătase este țesută. Larvele acestui fluture sunt cunoscute sub denumirea de viermi de mătase (Bombyx mori, ordinul Lepidopterelor).

Fiecare cocon produs are un fir extrem de subțire dar și foarte lung: 600-900 metri.

Primii care au produs mătasea au fost chinezii, cu câteva mii de ani înaintea ere noastre. Aceasta era rezervată doar regilor și reginelor însă s-a răspândit rapid și la mase. Înăuntrul palatului, se credea că aceștia purtau mătase albă iar în momentul adunărilor oficiale ținute în afara palatului, mătase galbenă (galbenul simbolizând pământul).

Procesul de fabricare al acestui material nu este deloc unul simplu, motiv pentru care și prețul este unul ridicat. Inițial, coconii viermilor de mătase se cufundă în apă pentru a dezlipi firele unele de altele. Apoi se îndepărtează secțiunile din fir care nu corespund calitativ. La final, mătasea se fierbe, apoi este toarsă și țesută.

De ce ne interesează pe noi bărbații un material purtat mai mult de femei? Pentru că este folosit foarte mult și la articolele de îmbrăcăminte bărbătești: costume, cravate, cămăși (atât format căt și casual), lenjerie intimă, pijamale, pulovere și chiar sacouri sport. Lista nu se oprește aici, mătasea intrând în componența chiar și a pălăriilor fedora, a eșarfelor pentru bărbați sau a papioanelor.

Mătasea este o garanție a calității produsului respectiv. Dacă ai de ales între ceva din mătase și ceva dintr-un material mai ieftin, de cele mai multe ori, prima variantă este cea corectă.

Hainele făcute din mătase își merită toți banii. Sunt ușoare și permit pielii să respire. Textura este fină însă nu alunecă prea tare, cum e cazul unor fibre sintetice. Are conductivitate scăzută deci păstrează aerul cald în perioadele reci ale anului.

Vrei să îți schimbi TOTAL stilul de a te îmbrăca? Zeci de oameni au făcut-o deja cu ajutorul Manualului Fii cu stil. Aruncă o privire aici.

2 Replies to “Mătasea”

  1. Stii.. articolul asta ma indeamna sa-mi caut lenjerie de matase…
    Pastreaza aerul cald.. permite pielii sa respire.. iep, m-am hotarat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *