Inul

camasa zara din in

foto: camasa Zara

Probabil știi deja că inul permite o mai bună circulație a aerului și, în definitiv, un confort termic mai bun în zilele toride de vară. Însă câți dintre noi îl căutăm intenționat atunci când mergem la cumpărături?

Majoritatea hainelor disponibile în magazine sunt fie din bumbac fie din fibre sintetice. Găsitul unei cămăși sau al unui costum din in nu este un lucru ușor.

Probabil te întrebi: de ce să pierd ore în șir căutând acest material când am la dispoziție eternul bumbac?

O întrebare foarte bună, însă argumentele pe care o să le aduc în favoare inului te vor convinge că merită.

În primul rând, să vorbim mai mult de confortul pe care acesta îl oferă. Când iau pe ei o cămașă din in, majoritatea bărbaților neavizați în stil nu simt diferența. Însă, în momentul în care ieși cu ea afară, nu ai cum să nu simți curenții de are care trec cu ușurință prin această textilă.

După cum știi, în România există câteva săptămâni pe an de caniculă, apogeul celor câteva luni de temperaturi ridicate. În acele săptămâni, hainele din in sunt mană cerească, comparativ cu cele din bumbac.

Al doilea motiv este că inul are proprietăți antibacteriene. Pe scurt, asta înseamnă că hainele din in nu vor prinde miros așa de ușor ca cele din bumbac, mai ales dacă le porți la temperaturi ridicate, când corpul uman transpiră din abundență.

Al treilea motiv este acela că, în eforturile tale de a pune bazele unei garderobe cu stil, trebuie să porți piesele vestimentare corespunzătoare anotimpului curent și temperaturii de afară. Trebuie să te preocupe și detalii care nu sunt aparente pentru ceilalți ci, mai degrabă, relevante pentru tine și pentru cât de bine te simți în acele haine.

Așa cum porți umbrele când plouă sau piele întoarsă atunci când nu se întâmplă asta… exact așa cum porți ghete sau cizme iarna în defavoare tenișilor… trebuie să porți textilele potrivite în funcție de condițiile meteo de afară.

În plus, inul oferă protecție bună contra razelor UV, este non-alergenic (dacă ai avut vreodată iritații de la sintetice sau chiar de la lână, trebuie neapărat să încerci inul). De asemenea, purtănd haine din in, nu vei simți acele descărcări electrostatice ce ne irită uneori atunci când ne dezbrăcăm sau când atingem pe altcineva.

Nu în ultimul rând, inul este eco. Dacă 50% din pesticide merg în culturile de bumbac, cele de in nu le necesită.

Suficiente motive să porți in, nu? Iar prețul, deși l-am lăsat la sfârșit, nu este unul mare. Vei găsi cămășile cât și pantalonii la prețuri comaparabile cu cele din bumbac. În schimb, cravatele și batistele de buzunar, fiind mai puțin căutate, s-ar putea să fie mai scumpe.

Piese vestimentare din in

Dacă au reușit să te motivez să încerci inul, probabil te întrebi ce haine se fabrică din el. Am menționat deja câteva; iată lista întreagă:

 • cămăși
 • costume
 • pantaloni
 • pantaloni scurți
 • cravate
 • batiste de buzunar
 • eșarfe
 • chiar și șosete

Mica problemă a șosetelor din in este că acestea nu stau foarte bine pe picior. Dacă găsești o pereche care să aibă și spandex în compoziție, atunci s-ar putea să stea relativ bine pe picior.

camasa albastra de in cu pantaloni chino

Prima piesă vestimentară la care ar trebui să te gândești este cămașa. Partea superioară a trunchiului este cea care are cea mai mare nevoie de confort termic pe timp de vară.

După cum se vede în poza de mai sus, cămașa albastră din in este puțin șifonată. Acele cute sunt singurul și cel mai mare dezavantaj al inului. Pe cât posibil trebuie să fii atent la ele să nu fie prea evidente, însă, în același timp, trebuie să accepți ideea că fără ele nu se poate. Fie că vrei fie că nu, piesele tale vestimentare din in se vor șifona și nu poți decât se te obișnuiești cu asta.

Iată încă o cămașă din in. Obervă natura sa mai casual decât prima. Majoritatea cămășilor din in sunt pentru ținute casual, deși unele pot fi purtate și la birou.

Ca fapt divers, vreau să îți prezint un model de cămașă de in foarte popular în America Centrală și sud-estul Asiei: cămașa guayabera. Aceasta prezintă nu mai puțin de 4 buzunare în partea din față. Deși acest lucru nu marcheză puncte la capitolul stil, e interesant să vedem cum arată aceasta, dacă tot vorbim despre in:

camasa guayabera

foto: mycubanstore.com

Trecem mai departe la pantalonii scurți. Deși perechea de mai jos are cam multe cute, trebuie să recunoaștem că ținuta arată destul de bine:

Iată și o ținută cum rar se vede, formată dintr-un sacou sport de in și pantaloni scurți de camuflaj:

5 Replies to “Inul”

 1. Salut!

  Recent mi-am cumparat haine din in, iar acest articol este binevenit si simteam nevoia unuia de acest fel pe site. Ma simt aproape la fel de revelat ca acum doi ani cand amd escoperit acest site. Imbracat in haine din in, parca as fi in pielea lui Charlie Sheen in Two And A Half Men. Fiind in cautarea de costume de nunta pentru aceasta vara, am aflat ca se poarta si cele de in. Ai idee de unde pot fi achizitionate in Romania?

 2. O intrebare:inul se largeste pe masura ce-l porti? am purtat o pereche de pantaloni vreo 3-4 ore si aveam impresia ca nu mai sunt asa slim fit ca la inceput.Cum ii readuci la starea initiala? exista un raspuns la intrebarea asta,sau nu se poate asa ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *