Îngrijirea paltonului

palton

Adesea ne punem întrebarea cu ce mai trebuie să ne completăm garderoba astfel încât să fie una cât mai completă şi cu stil. Însă pe lângă alegerea articolelor vestimentare care ni se potrivesc şi achiziţia lor, mai există o componenta importantă şi anume intreţinerea lor. Informaţiile pe care le găsim în societate referitor la această chestiune sunt ca şi inexistente, găsim doar reclamele societăţii de consum care ne indeamnă: cumpără, cumpără şi iar cumpără… însă nimic despre întreţinere.

Obiectivul acestei secţiuni este de a trece in revistă articolele vestimentare din garderoba noastră şi felul cum pot fie ele întreţinute cât mai eficient astfel incât să beneficiem cât mai mult de ele şi în perfectă stare. Aici intră la felul cum sunt purtate, îngrijite, depozitate, curăţate, spălate, retuşate, samd.

Vom începe cu un articol vestimentar care îl purtăm in special în anotimpul friguros si anume paltonul. Paltoanele sunt croite pe mai multe stiluri şi sunt produse în majoritatea cazurilor din lână în combinaţie cu caşmir, poliamidă, bumbac şi din acest motiv necesită mai multă atenţie la întreţinere decât alte haine. Trebuie sa avem în vedere ar fi următoarele:

Depozitarea

Umeraşele din lemn special pentru paltoane (au umerii mai laţi) tratate cu lac de lemn sunt cele mai recomandate atât în dulapul de acasă cât şi la locul de muncă. În cazul deplasărilor lungi cu masina (ex: delegaţii de serviciu, evenimente în alte localităţi, etc) este recomandat şi achiziţia unui umeraş special pentru maşină, care se agaţă în spatele unuia din scaunele din faţa sau o husă de haine astfel încât la destinaţie să nu ajungi cu paltonul deja şifonat.

Curăţarea

perie curatat palton din material textil

Din toate produsele existente pe piaţă destinat curăţirii hainelor pentru palton cel mai indicat este peria din material textil cu zimţi de 0,10 cm. Însă putem folosi şi peria clasică din păr natural, rolele din plastic cu lipici sau periile din plastic. De reţinut aici că există şi mini-perii textile pentru voiaj. Pentru paltoanele mai deschise la culoare este ideal să avem şi serveţele pentru curăţarea petelor (se găsesc in comerţ) astfel incât orice pată accidentală să poată fi îndepărtată, cât se poate.

Spălarea

Paltoanele se spală numai la curăţătoriile profesionale. De ce ? Pentru că folosesc un tip de spălat mai delicat pentru haine, folosind un solvent organic altul decât apa, cunoscut ca “fluid de curăţare uscată”. Nu intrăm mai mult în detalii tehnice însă e bine de ştiut că tipul de spălat al hainelor e total diferit la spălătoriile ecologice decât acasă şi mult mai eficiente.

Călcatul

Paltonul nu se calcă cu fierul de călcat deoarece este făcut din materiale mai sensibile şi pot căpăta un aspect lucios la contactul cu fierul încins. Însă o invenţie relativ noua, aparatul de călcat cu aburi ne este de folos în această situaţie. Jetul de abur fierbinte penetrează fibrele şi sub acţiunea căldurii, fibrele se dilată şi se întind, iar cutele dispar. Acest tip de aparat reprezintă o investiţie puţin mai mare însă, pe termen lung ieşim în câştig, ţinând cont că poate fi folosit la mai multe articole vestimentare.

Protejarea împotriva dăunătorilor

Este indicat ca în dulapul nostru cu haine să avem în permanenţă un produs contra dăunătorilor, în principal a moliilor. Cele mai eficace sunt acele în pliculeţe care se agaţă de bara destinată umeraşelor.

Aerisirea

Se întâmplă câteodată să participăm la diferite evenimente unde se fumează foarte mult, iar când ajungem acasă constatăm că paltonul e îmbâcsit cu fum de ţigară. Cel mai indicat este aerisirea lui astfel încât să iasă mirosul de tutun din el, în nici un caz punerea lui în dulap pentru ca riscăm să rămână îmbâcsit de fum o perioadă şi în al doilea rând mirosul se va extinde şi în dulap, afectând şi alte haine. Dacă îl lăsăm în jur de 60 de minute în aer liber in curte sau pe balcon, mirosul va ieşi din palton.

Parfumarea

Există pe piaţă o mulţime de produse care ne ajuta să menţinem un miros fresh în dulap, respectiv şi asupra hainelor noastre. Cel mai recomandat ar fi un odorizant natural cu pin sau levănţica după preferinţă.

Micile reparaţii

Aici intră repararea fermoarelor sau schimbarea lor, coaserea nasturilor parţial descusuţi sau pierduţi. Recomandat ar fi ca la achiziţia hainelor, nasturii de rezervă, să îi depozităm la un loc astfel încât atunci când pierdem un nasture să îl putem înlocui imediat.

În încheiere, vreau să subliniez, că dacă conştientizăm şi punem în practică numeroasele metode de a întreţine un articol vestimentar din garderoba noastră şi îi menţinem măcar cu o zi in plus din rafinamentul şi eleganţa pe care le-a avut în momentul în care l-am ales, atunci vom caștiga enorm.

S’auzim de bine si …fiți cu stil,

Mitel D.L.

9 Replies to “Îngrijirea paltonului”

 1. unde gasim odorizante pentru haine ? ..si inca cva operie de curatat ca cea din imagine? …ca am avut una dar am pierdut-o si de atunci nu am mai gasit nicaieri. Tare articolul.

 2. Un articol bine venit si cu multe sfaturi utile, pentru ca asa cum se subliniaza la inceputul materialului, “societatea de consum” are in principal interesul sa-si vanda marfa si mai putin sa ne invete cum sa-i prelungim viata.

 3. @Stefan Odorizante naturale de o buna calitate gasesti la Bamboo. Sunt niste sticlute de 0.200 ml cu un capac prin care ies 3 betisoare. Prin acest sistem, foarte interesant de altfel, se asigura parfumarea in permanenta a dulapului.
  De asemenea perie ca cea din imagine gasesti la Carrefour la raionul produse de curatat.

  Mitel.

 4. Andrew :
  si eu am rola adeziva ,e foarte buna.
  Si am si masina pentru scame cu baterii -si asta foarte buna.

  Andrew, rola adeziva este un dezastru pentru stofe – lipiciul o fi culegand scamele, dar cu timpul se depune pe stofa si o imbacseste, facand-o sa atraga si mai mult praf care se fixeaza si mai bine. Cel mai bun ajutor este peria clasica, cu par natural, mai aspra pentru stofele mai groase (paltoane, pardesie, tweed) si mai moale pentru materialele mai fine.
  Masina cu baterii nu este penru scame, ci pentru bobitele (pilling in engleza) pe care le fac pulovere de lana acolo unde se freaca in timpul purtarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *