Topul costumelor

costum la comanda cu cravata cu dungi

Oare ce sa aleg? Un costum la comanda sau un costum din raftul magazinului?

Costumul la comanda – este costumul facut special pentru un client, este unicat din punct de vedere al executiei. Sinonime intalnite: costum sartorial sau costum tailor made. Oricum l-am denumi el poate fi de doua feluri: bespoke sau made to measure.

Costumul Bespoke – este un costum facut la comanda dupa masurile corporale ale viitorului propietar. Croitorul genereaza un tipar propriu, dupa care croieste tesatura. Implica una sau chiar doua probe. Timpul de executie poate ajunge intre 4 si chiar 8 saptamani. Este lucrat in cea mai mare parte manual. Detalii care-l scot in evidenta: nasturi de corn sau din os, butonierele cusute manual sau chiar si intreg costumul, nasturii de la manseta se deschid, nefiind doar de forma. Timpul de executie poate ajunge chiar si mai mult de 6-8 saptamani.

Costumul Made to measure – este tot un costum facut la comanda, mai este intalnit sub denumirea de “su misura” mai ales in atelierele cu specific italienesc (sartorii), fata de costumul bespoke difera ca modalitate de executie. In acest caz, croitorul integreaza masurile tale, intr-un tipar preexistent cu ajustarile necesare. Este un costum putin mai ieftin decat cel bespoke din motivul ca este mai usor de realizat, poate exista o proba intermediara sau chiar fara proba in cazul unei vestibilitati bune. Ca timp de executie 2-4 sau 6 saptamani.

Costumul din magazin – este costumul pe care-l intalnim in rafturi. Difera de la un brand la altul atat din puncte vedere al calitatii, cat si al pretului. Avantajul sau este ca il putem imbraca imediat,probandu-l in prealabul.

Deci topul se prezinta astfel: costumul bespoke, apoi made to measure si costumul din magazin. Tot descrescator vorbim si despre calitate, pret si imaginea care o genereaza.

detaliu rever costum

Bineinteles ca optiunea fiecaruia si posibilitatile materiale primeaza, dar pentru un barbat care se respecta, cumpararea unui costum trebuie privita, nu ca o cheltuiala, ci ca o investitie. O investitie in timp, in imagine, o investitie in succesul sau. Ca orice investitie, bineinteles ca se va recupera.

by Simona Hulber – stil, imagine si succes masculin.
http://simonahulber.ro

4 Replies to “Topul costumelor”

  1. Buna Ovidiu as dori sa te intreb cum ar trebui sa-mi aleg costumul in functie de marimea mea.Ma refer cat de lung sa fie pantaloni eventual cat de largi si sacou cum ar trebui sa stea pe mn.
    P.S. Te rog raspundemi cat de repede poti!!! Multumesc anticipat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *