Combinația potrivită de cravată și batistă la costum

combinatie de batista si cravata la costum

Să porți un costum e ceva relativ simplu însă felul cum îți alegi ce cravată și batista care stă la piept este o artă.

Dacă încă nu te-ai hotărât să mergi chiar așa de departe, preferând costumele simple, o să încerc să te conving să o faci.
Să pornim de la faptul că majoritatea nu ne permitem să avem costume de diferite culori și modele. Asta în primul rând din cauza prețului, apoi pentru că le purtăm destul de rar (cu excepția situației în care suntem obligați la serviciu). Din motive lesne de înțeles, preferăm un costum care să meargă la cât mai multe ocazii pe care să îl scoatem de la naftalină atunci când e nevoie.
Ne lovim de două probleme legate de stil:

 • purtăm mereu același costum,
 • ne trezim că mulți dintre cei prezenți la evenimentul la care participăm poartă costume similare, probabil alese din aceleași motive cu noi.

Pentru a putea varia felul cum arătăm în singurul sau puținele costume pe care le avem, trebuie neapărat să recurgem la accesorii. Două dintre acestea sunt cravata (deja consacrată) și batista de buzunar (mai puțin folosită).
Motivul pentru care batista este mai puțin întâlnită nu este important însă ne poate scoate automat în evidență într-un mod subtil dacă o purtăm.

Deoarece batista și cravata sunt apropiate din punct de vedere al locației, multă lume preferă să le aleagă astfel încât cele două să fie din material identic.
Nimic mai greșit!
Deși sunt oferte promoționale prin care cele două vin la pachet și au exact același model, o combinație de o asemenea manieră este considerată o greșeală de stil.

Batista ar trebui fie să complementeze cravata, fie să contrasteaze cu aceasta. Prin a ”complementa” înțelegem a avea în comun o culoare cu cravata, însă trebuie să existe și diferențe (de model sau să existe culori pe batistă care nu se regăsesc cu cravată). Mai mult, batista se poate asorta cu cămașa sau chiar cu șosetele.

Personal, port tot timpul batistă de buzunar la sacoul meu sport. Am ales ceva cu model pentru a complementa dungile discrete ale sacoului și cămășile într-o singură culoare pe care obișnuiesc să le port.

Să vedem câteva exemple concrete, pentru a-ți putea face o idee mai bună.

1. Batistă roșie cu un model, cravată roșie (exact aceeași nuanță) dar cu ALT model, cămașă albă și sacou bleumarin.
2. Batistă roșie cu picățele, cravată roz tot cu picățele (ambele au astfel ceva în comun, chiar dacă nu este vorba de culoare), cămașă albă și sacou gri.
3. Cravată bleumarin, batistă de buzunar albă, sacou bleumarin și cămașă albă. În acest caz, batista se asortează cu cămașa.

Edit: iată câteva poze concrete cu cravată și batistă de buzunar.

sursa foto: 2.bp.blogspot.com
sursa foto: 2.bp.blogspot.com

Poza de mai jos arată o batistă galbenă, a cărei culoare se repetă în cravată. Dacă cravata ar fi fost și ea galbenă, am fi avut acel faux pas al stilului, adică o combinație ce ar fi trebuit evitată. Să mai observăm cum dungile discrete de pe cravată sunt de aceeași nuanță cu pătrățelele cămășii.

sursa foto: elizabethannedesigns.com
sursa foto: elizabethannedesigns.com

În poza de mai sus, singura pată de culoare este batista. Restul ținutei este monocrom, cu nuanțe de alb, negru și gri. Un exemplu ce demonstrează cum se pot combina dungile (de la costum) cu pătrățelele (de la batistă).

sursa: photobucket.com
sursa: photobucket.com

Iată o ținută destul de complexă. Să observăm că batista și cravata au modele diferite (buline,respectiv căluți (da, pe cravată merg și asemenea modele :) ).

Acum că ai un punct de plecare, poți porni în propria ta călătorie spre a adăuga puțină culoare costumului sau sacoului tău. Uitându-te la alți oameni care poartă asemenea accesorii poți învăța multe și îți poți forma ochiul de profesionist. Efortul va merita pentru că vei ieși în evidență fără să fii nevoit să mai cumperi un costum.
Dacă începe să îți placă să te joci cu accesoriile, poți trece la nivelul următor căutând butoni care să se asorteze fie cu cravata, fie cu batista, fie cu amândouă.

La final, am o propunere pentru tine: Manualul Fii cu stil! Vei găsi acolo tone de informații și poze despre:

 • Cum să îți alegi costumul potrivit
 • Ce alte accesorii poți purta la fiecare ocazie: inele, brățări, ceasuri, eșarfe

10 Replies to “Combinația potrivită de cravată și batistă la costum”

 1. Buna:) ,
  Am o propunere pentru tine ,site-ul e destul de interesant,dar mi se pare cam banal.
  Axeaza-te si pe brand-uri ,pe diferite idei de shopping, noile aparitii (parfumuri,noile colectii vestimentare) ,o zona luxury (genti, bijuterii, haine, masini) ,:) noile colectii ale marilor desingeri ,trend-uri.
  Mai multe accesorii ,mai mult beauty ,hairstyle ,vedete bine si prost imbracate.

  Ciao.

 2. Imi place felul in care explici ce si cum…!
  Eu, personal am lucrat ca designer vestimentar intr-un magazin de haine de renume international, apoi am promovat in alte functii, iar acum sunt manager de magazin la sectiunea barbati! Am 4 ani vechime. Deci ador munca mea!
  Dar imi place sa comunic si cu alti oameni care au aceeasi pasiune ca si a mea: imaginea vestimentara a unui barbat modern, cum ai fi tu!
  Si astfel, imi permit sa iti fac o sugestie: cand explici atat de frumos si chiar o faci, ar fi bine si chiar mai usor de inteles de catre altii daca ai atasa si niste poze drept exemplu cu oameni simpli, sau vedete autohtone etc. Eu chiar folosesc informatile primite de la tine pentru a imi invata angajatii, iar pozele sunt cea mai buna sursa, atragi mai usor atentia si captezi interesul garantat. Ca sugestie, doar atat! Avem multi barbati in tara care, din pacate nu stiu sa se imbrace doar pentru ca nu cunosc niste reguli generale de stil, de bun gust. Si pentru ca bunul gust nu se inavata, cu acesta te nasti si atat, macar sa fie corect indrumat spre mai bine in alegeriile lui vestimentare – vorbesc de barbatul obisnuit.
  Mult succes in continuare!

 3. Ciao Simona,
  Ma bucur enorm că munca mea îți este de folos.
  Ai perfectă dreptate cu pozele. De fapt, voi căuta chiar acum câteva exemple concrete pe care le voi publica la acest articol. :)

 4. vis a vis de poze, din pacate incalca aproape toate regulile in materie vestimentara pe care le cunosc: prima poza uhhh camasa cu alb-rosu, cravata albastru galben rosu, batista galbena , sacoul ceva albastru spre verde, vai de mine …. ma dor ochii, parerea mea si nu numai e ca intr-o vestimentatie nu trebuie sa fie mai mult de 3 4 culori, ziua, si pt seara 2 maxim 3 …
  P.S : ma intereseaza cum se aranjeaza batista in buzunarul de la piept, in triunghi… sau cum ????

 5. am si eu o intrebare legata de cravata, partea subitre a acesteia din spatele cravate se introduce in camasa printre nasturi sau se lasa asa….daca se lasa asa afara ar trebui sa fie mai lunga sau mai scurta decat partea lata ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *