Cum se calcă o camașă

calca camasa

Dacă ideea de a călca o cămașă te sperie, articolul următor va face puțină lumină vizavi de acest subiect.

Ai nevoie de:

  • o cameră bine luminată
  • o supratață netedă unde vei călca. Aceasta poate fi o masă obișnuită sau una specială pentru călcat
  • un fier de călcat
  • opțional: o sticlă sau un pahar cu apă

Presupunând că ai o masă specială de călcat (găsești destule în mall-uri și magazine), poziționeaz-o cu capătul mai lat în dreapta. Dacă ești stângaci, poziționează-l în partea stângă.
Dacă măsuței i se poate ajusta înălțimea, seteaz-o să îți ajungă până la talie.

Să vedem acum cămașa. Dacă e vorba de o cămașă din in sau dacă e foarte șifonată, stropește-o cu puțină apă înainte să începi. Ideal ar fi să o calci imediat după ce ai luat-o de la uscat pentru că atunci se poate netezi cel mai ușor.
Umple rezervorul fierului de călcat cu apă la maxim.
Introdu fierul de călcat în priză și setează temperatura la cea indicată pe eticheta cămășii. Dacă e vorba de o cămașă de bumbac, aceasta trebuie călcată la temperatura ridicată; dacă e sintetică, la temperatură scăzută.
Până se înfierbântă, fierul se pune fie pe suport fie cu vârful în sus.
Cănd fierul s-a înfierbântat, pornește aburii.

Acum ești gata să începi călcatul efectiv. Începe de la guler călcând mai întâi exteriorul. Apoi întoarce cămașa invers și calcă gulerul.
Pune cămașa în așa fel încât colțul îngust al mesei de călcat să intre prin mânecă, apoi calcă spatele câmășii, urcând spre guler. Acum fă la fel pentru celălalt umăr.
Urmează manșetele. Întâi calcă-le pe dinăuntru, apoi pe dinafară.
E momentul să treci la mâneci. Pune mâneca de-a lungul mesei.
Cele mai ușoare părți sunt fața și spatele efectiv. Calcă pe toată suprafața, fără să lași dungi. Ai grijă să nu pliezi câmașa în părțile deja călcate. Când ajung la piept, ai grijă la nasturi: plimbă fierul de călcat cu grijă printre aceștia.

Cam atât – e simplu. Tot ce trebuie să faci este să scoți fierul de călcat din priză și să aștepți să se răcească. Dacă ai o altă ordine de a călca elementele cămășii sau vrei să experimentezi, fă-o! Nu există un răspuns corect când vine vorba de acest subiect.

Pentru aceia dintre voi care preferați să vedeți decât să citiți, am pus un link cu un videoclip care detaliază procesul:

One Reply to “Cum se calcă o camașă”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *