Deci cum asortezi culorile?

barbat cu vesta, palarie si baston

Am vorbit mai demult despre asortarea culorilor, despre paleta de culori, culori complementare și așa mai departe. Lucruri care ajută mult însă, în afară de cazul în care stai să le studiezi cu atenție, acest gen de informație e greu de digerat.

O mare realizare de-a mea pe care am avut-o cu nu foarte mult timp în urmă este că NU mă mai gândesc la paleta de culori atunci când asortez o ținută. Pur și simplu știu, în mare, ce culori merg unele cu altele. Apoi, când vine vorba de nuanțe mai dificile, pur și simplu îmi urmez instinctul.

Să recunoaștem: cu paleta de culori în față, asortarea e complicată. Nu o poți lua cu tine când mergi la cumpărături iar când vrei să vezi o culoare complementară (unei culori pe care o ai deja)… baftă să găsești exact aceeași nuanță prin mall.

E timpul să simplificăm lucrurile. Să facem unul dintre cele mai grele lucruri din stil, asortarea de culori, o joacă de copil. Și, ca de obicei, o vom face în pași mici.

Pasul #1: Alege culoarea și repet-o

Totul începe cu piesa vestimentară pe care vrei să o asortezi. Poate e o bluză, poate e o pereche de pantaloni chino.

Primul lucru la care ar trebui să te gândești când ai o piesă vestimentară este cum să repeți culoarea. Sună simplu și, într-adevăr, este. Dacă ai o bluză verde, poate vrei să o asortezi cu o pereche de pantofi verzi din piele întoarsă. Sau cu o cămașă albă cu buline verzi.

Nu trebuie să îți faci probleme ca verdele (sau culoarea aleasă de tine) să se potrivească perfect. Rar vei cumpăra două piese vestimentare care să aibă exact aceeași nuanță. Dacă verdele de pe bluză e închis iar bulinele sunt verde deschis, asortarea este bună.

Dacă ți-ai ales o piesă vestimentară care are 2 culori, concentrează-te, pentru început, pe una din ele. Spre exemplu, piesa vestimentară pe care vreau să o asortez eu este această batistă de buzunar din lână:

batista de buzunar maro cu albastru

În funcție de câte haine ai în dulap, vei găsi mai multe piese vestimentare cu care să meargă. Însă mare atenție la culorile puternice. Dacă le repeți, s-ar putea să iasă nepermis de mult în evidență. Nu vrei să fii îmbrăcat din cap până-n picioare în roșu…

Pasul al 2-lea: Alege a doua culoare, care să complementeze și să facă contrast cu prima

Acum că ai repetat culoarea aleasă de tine, e momentul să adaugi alte culori (sau non-culori) care să contrasteze cu aceasta. Dacă ai ales o culoare puternică, vei avea nevoie de culori mai închise sau neutre: Dacă, dimpotrivă, ai ales o culoare închisă, e momentul să adaugi niște piese vestimentare deschise.

Nu e nevoie să ții minte paleta de culori pentru a face aceste contraste. Tot ce trebuie să faci este să pui culorile una lângă alta pentru a vedea dacă merg… și să te ghidezi după regulile care urmează.

Orice culoare va contrasta cu aceeași culoare de luminozitate opusă.

Aici e simplu. Albastru deschis va contrasta cu albastru închis. Verde deschis cu verde închis. Alb cu negru.

Cu cât diferența între nuanțe e mai mare, cu-atât contrastul e mai bun. Mai merită observat faptul că, în aceste cazuri, cele 2 culori nu doar contrastează ci se și asortează (excepție: alb cu negru).

Când vine vorba de culori diferite, posibilitățile de contrast cu alte culori sunt foarte multe.

Dacă culoarea de pe piesa vestimentară inițială este albastru, culori bune cu care poți face contrast sunt maro, negru, alb, roșu, portocaliu și galben. Deci aproape orice.

Gri-ul contrastează cu practic orice culoare. Gri-ul te salvează în orice situație atunci când nu știi ce să porți. E excelent pentru a construi o garderobă de bază, peste care poți completa mai apoi cu diferite culori.

Negrul contrastează cu toate culorile deschise. Un contrast pe care as vrea să îl eviți este negru + maro, din simplul motiv că majoritatea bărbaților neinteresați de stil o fac. Negru + maro a devenit un fel de emblemă a bărbatului care nu știe să se asorteze.

Albul, la fel ca negrul și gri-ul, merge cu orice culoare, inclusiv cu maro. Iată, spre exemplu, cum am asortat o cămașă albă cu un palton tip pea coat bleumarin și o bluză verde:

camasa alba cu bluza verde

Verdele contrastează sau complementează foarte bine albul, albastrul, gri-ul și maronul. Singura culoare pe care îți sugerez să o eviți în combinație cu verdele este roșul, aceasta fiind o combinație de sărbători (chiar și în cazul în care nuanțele nu sunt foarte aprinse).

Rozul, deși mai puțin purtat, merge foarte bine cu gri, alb și albastru. Îți recomand să nu porți roz cu prea mult negru.

Movul contrastează foarte bine cu alb, galben și negru.

După cum vezi, posibilitățile de a complementa și a contrasta sunt mai mari decât cele oferite de regulile paletei de culori. Trebuie doar să te obișnuiești cu aceste combinații și să le ții, pe cât posibil, minte.

Pasul #3: Adaugă a 3-a culoare

De multe ori, 2 culori nu sunt suficiente. Ținutele în 2 culori sunt fie prea banale (din cauza culorilor neutre de pe ele), fie ies prea mult în evidență (din cauza abundenței vreunei culori țipătoare). Poți adăuga a 3-a și chiar a 4-a culoare, atâta timp cât rezultatul final este unul armonios. Să vedem cum.

Îți dau în cele ce urmează cele mai folosite trio-uri de culori ce vor oferi întotdeauna o imagine de ansamblu plăcută.

Trio 1: albastru + negru + alb

Acesta este un trio de bază pe care unii bărbați începători într-ale stilului în folosesc. Dacă ai grijă ca hainele să îți vină bine și să accesorizezi cu bun gust, ținutele rezultate vor fi excelente.

Trio 2: albastru + maro + gri

Acest al 2-lea trio e doar o variantă puțin mai complexă a primului. în loc de negru purtăm maro iar în loc de alb, gri. Totul pentru a face lucrurile mai interesante.

Trio 3: albastru + maro + verde

Aici trebuie să fii puțin atent. Nu mai ai gri-ul (culoare neutră) care să te sigure că ținuta nu e prea de tot. Dacă alegi nuanțe aprinse din fiecare, va fi cu siguranță prea mult.

Trio 4: maro închis + roșu aprins + albastru închis sau bleumarin

Motivul pentru care recomand să te limitezi la o nuanță închisă de albastru în acest caz este pentru a permite roșului să ia prim plan-ul. Maronul nu se asortează și nici nu contrastează în general, extrem de bine cu roșul, în afară de cazul în care alegi o nuanță închisă + un roșu aprins. Combinație testată.

Trio 5: roz + gri + alb

Acest trio este mai greu de realizat, rozul și albul deschizând foarte mult ținuta. Poartă cât mai mult gri, eventual îmbină nuanțe mai deschise cu nuanțe mai închise ale acestuia.

Trio 5: negru + verde + albastru

Deși îmi place să port maro, negrul mi se potrivește mult mai bine. Asta din cauză că am părul de un negru foarte închis, și mă pot folosi de acest aspect pentru a repeta non-culoarea.

Combinația negru + verde + albastru e una sigură, care va merge bine în orice situație.

Trio 5: albastru închis + verde + albastru

Dacă totuși, te-ai săturat de negru, îl poți înlocui oricând cu albastru închis sau cu maro. Posibilitățile sunt nelimitate.

Aș putea să o țin pagini întregi cu trio-uri care merg, însă sunt sigur că le vei găsi și singur odată ce le stăpânești pe cele de mai sus.

Secret

Poți oricând să încalci regula celor 3 culori, dacă te simți în stare. De multe ori unele culori (sau non-culori) trebuie numărate ca una singură, din cauză că nu fac contrast foarte puternic.

Spre exemplu, poți număra negrul, gri-ul maronul închis și bleumarinul ca o singură culoare. Fiind foarte închise, nu vor face ca ținuta să pară prea colorată.

Succes!

4 Replies to “Deci cum asortezi culorile?”

  1. Buna Ovidiu! Desi sunt fata am citit cu mare interes articolul tau deoarece eu ma invart in acest domeniu al hainelor si stilului, iar arta asortarii culorilor si efectele acestora asupra omului ma fascineaza. Tu ai o imagine foarte clara in minte a asortarii culorilor care vine din instinct, te-ai nascut cu acest “dar” pe care nu toti il au. Ai incercat tu ceva cu cercul cromatic insa nu ti-a reusit si pentru ai lamurii pe cititori ai spus verde in fata ce faci tu. Cel putin mie asa mi-ai lasat impresia. Chestia comica e ca defapt teoria culorilor este foarte simpla si usor de inteles si aplicat. Tot ce trebuie sa faci e clarifici este diferenta dintre ton si nuanta si ce fel de contraste exista (tu le-ai spus insa nu le-ai denumit si cateodata o clasificare mai exacta ajuta mai mult chiar daca cititorul nu retine exact denumirea) . Iti recomand sa citesti “Arta pe om” de Adina Nanu capitolul “Pictura pe om” este exact despre culori. Sper sa nu o iei in nume de rau, este doar un sfat. Trio-urile imi plac foarte mult! Esti un om minunat si talentat si ma bucur ca impartasesti si altor barbati cateva din secretele si ideile tale. Mult succes in continuare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *