Gentile pentru barbati – Sfarsitul unei controverse

geanta maro din piele pentru barbati

Au existat multe discuții despre gențile pentru bărbați și dacă ar trebui să facă parte din arsenalul nostru de accesorii cu stil. Am avut mai mulți cititori care mi-au cerut să scriu un asemenea articol și îmi pare rău că am întârziat atât cu el.

Deci, marea întrebare:

Pot bărbații să poarte genți?

Da, pot. Și le recomand cu căldură. Perioada în care accesoriile bărbătești constau doar din cravate și ceasuri au apus demult. Astăzi avem o mare varietate de accesorii (uită-te doar la Johnny Depp pentru a vedea niște ținute super-accesorizate).

Gențile pentru bărbați sunt unul din aceste accesorii. În plus, aceste îmbină două avantaje, despre care vreau să vorbim în continuare.

De ce să porți o geantă pentru bărbați?

Vreau să îți dau doar două motive mai importante:

 • sunt practice
 • pot fi asortate la ținută într-o infinitate de feluri

Exact așa cum femeile înghesuie zeci de obiecte în poșetele lor (de te miri unde încap atâtea), o geantă pentru bărbați va putea ține absolut tot ce ai prin buzunare, și chiar mai mult de atât.

Mă refer în primul rând la telefonul mobil și la portofel, care, prin dimensiunile lor te pot incomoda atunci când mergi sau când te așezi. Iar dacă ai un tablet-PC sau un ebook reader… ai prins ideea.

Din proprie experiență te asigur că o geantă pentru bărbați îți va deveni, în timp, indispensabilă. În zilele în care ai de alergat prin oraș cu diferite acte, o servietă sau o geantă mesager mai mare, spre exemplu, îți va fi de mare ajutor.

Am spus cumva că gențile pentru bărbați sunt cu stil? Evident că sunt, altfel nu scriam acest articol: să îți arăt cum poți să te folosești de acest accesoriu pentru a face o declarație de stil (a style statement cum spun englezii).

O geantă pentru bărbați îți dă ocazia să:

 • repeți una sau mai multe culori din ținută
 • faci contrast cu anumite piese vestimentare din ținută
 • o asortezi cu restul accesoriilor gen portofel, curea, umbrelă. Asortarea se poate face și cu pantofii.

Să începem seria de poze cu un exemplu din garderoba mea personală. Am o geantă de tip mesager (vom vorbi despre tipurile de genți mai târziu). Geanta arată cam așa:

geanta de barbati maro inchis

Are două nuanțe de maro pe ea. Cum ce aș putea să o asortez în primul și în primul rând? De exemplu…

accesorii maro inchis

Am ales o pereche de pantofi marinărești maro închis (din piele) și o curea tot maro închis (și tot din piele).

Sigur, această combinație este doar una dintre posibilități. Fiind vorba de o ținută casual, poți opta și pe alte culori, atâta timp cât păstrezi repetarea maronului.

Spre exemplu, poți înlocui acei pantofi marinărești cu o pereche de teniși albi, păstrând cureaua maro, care se va asorta cu geanta. În acest caz vei putea repeta albul pe tricou/cămașă/bluză, spre exemplu.

Ce material să aleg?

Poți merge fie pe piele, fie pe pânză, fie o combinație de amândouă. Nu uita faptul că pielea este mai formală decât pânza, asta dacă vrei să înclini balanța ținutei spre formal.

Și încă un sfat: accesoriile pe care le asortezi la culoare trebuie să fie și din același material, pentru un plus de stil. Dacă ai o geantă din piele, pantofii și cureaua trebuie să fie la fel. Dacă e din pânză, o curea asortată din pânză va merge excelent.

Tipurile principale de genți pentru bărbați

OK, acum începe distracția. În funcție de propriul tău stil și de propriile tale preferințe, poți alege între:

servieta maro

Servieta

Dacă obișnuiești să porți multe acte la tine în fiecare zi sau dacă ești un om de afaceri sau vânzări, cu siguranță că ai nevoie de una. Are clasă, are stil și te va ajuta să faci niște prime impresii foarte bune la întâlnirile tale de afaceri.

Servietele sunt din piele și, după cum intuiești, trebuie asortate cu pantofi și curea din piele. Vrei să arăți clasă, vrei să arăți seriozitate iar pielea este cel mai bun aliat al tău în acest caz.

La servietă, desigur, va trebui sa porți un portofel din piele de aceeași culoare (și, preferabil, și nuanță). Dacă plouă și vrei să iei umbrela – ai ghicit – și aceasta trebuie să se asorteze. La o servietă se mai poartă doar umbrele clasice, deci pune-o pe cea telescopică pe raft… măcar de data asta.

Când vine vorba de culori ai doar două opțiuni: fie negru fie maro. Majoritatea bărbaților aleg negru, motiv pentru care eu îți recomand maro. Dacă vrei să ieși puțin mai mult în evidență, îți recomand să încerci un maro mai roșiatic, ce va atrage cu siguranță priviri.

În funcție de ținutele pe care vrei să le porți cu servieta, s-ar putea să ai nevoie de două astfel de accesorii: una neagră și una maro. Dacă plănuiești să porți servieta cel puțin o dată pe săptămână, vei vrea să schimbi culorile prin rotație de dragul diversității.

Mapa

Dacă ești la facultate, cu siguranță că ai cel puțin o mapă. Dar te-ai gândit vreodată să o asortezi?

Asortarea acesteia nu este diferită față de alte accesorii, totul depinde de tipul de ținută și de mesajul pe care vrei să îl transmiți.

Dacă vrei un look mai sofisticat, alege o mapă din piele. Prețul este mai piperat însă gândește-te că o porți purta și în afara școlii.

Asortează mapa din piele cu pantofii, portofelul și cureaua, toate aceastea trebuind sa fie din piele.

La pantofi și curea neagră merge o mapă neagră ÎNSĂ…

Îți recomand să faci trecerea cât mai repede la maro, pentru că toată lumea poartă negru.

Dar ce te faci dacă vrei o culoare mai interesantă la mapă sau dacă nu vrei să învestești într-una din piele?

În primul rând, dacă ești serios în stil, te rog să te orientezi spre una din piele, de preferință maro. E o investiție pe termen lung și e necesară.

Deși mapele din plastic sau carton nu sunt nici pe departe la fel de cu stil ca cele din piele, acestea pot veni în mai multe culori. Roșii, galbene, verzi – mapele din carton pot aduce o pată de culoare în ținută.

Pentru un ochi neavizat în stil, o mapă galben aprins de carton, spre exemplu, asortată la o cravată slim galbenă, va face o impresie foarte bună. Un ochi avizat, însă, va observa materialul inferior și nu se va mulțumi până nu vei înlocui cartonul cu piele.

Geanta tip mesager

Acest tip de geantă este preferatul meu. Are dimensiuni medii, e casual și o pot purta peste umăr (ținându-mi mâinile libere).

Nu sunt reguli stricte despre cum să o asortezi cu restul ținutei – casual-ul este mult mai permisiv decât formalul. Te las în schimb cu câteva poze – îți vor da cu siguranță câteva idei foarte bune.

genti mesager pentru barbati

(Ținuta a 3-a de mai sus este una care îmi place în mode deosebit.)

Iar aici sunt eu purtând o geantă mesager neagră:

geanta mesager neagra

Observă cum geanta e o parte integrantă din ținută – se potrivește. Asta nu înseamnă că geanta mesager nu poate fi o pată de culoare – totul depinde de tine și de ce haine ai în garderobă.

Poți să găsești mai multe ținute cu mine în Lookbook.

OK. Dacă ai deja o geantă neagră și una maro, e timpul să descoperi alte culori și imprimeuri. Spre exemplu, iată această geantă Gucci:

geanta mesager Gucci

Geanta este de tip holdall

Acest tip de geantă pentru bărbați este foarte frecvent întâlnită pe catwalk (sper că te uiți la acele fashion show-uri din când în când pentru a-ți forma ochiul vestimentar, nu?). E destul de mare, deci pot încăpea o grămadă de lucruri în ea. Cele mai cu stil modele de acest gen sunt cele fără prea multe buzunare laterale, ce dau un aspect ”curat” ținutei.

Privește aceste genți holdall și vezi dacă s-ar potrivi vreuna cu hainele pe care le ai deja:

geanta pentru barbati gri

…aceasta poartă marca Trussardi (cea din dreapta)…

geanta tip holdall marca trussardi

… iar aceasta este Roberto Cavalli…

robeto cavalli geanta pentru barbati

Singurul (și marele) inconvenient al acestui tip de geantă bărbătescă este că nu poate fi purtată peste umăr. Va trebui să o schimbi de pe o mână pe alta în timp ce te deplasezi, motiv pentru care nu vrei să pui în ea lucruri prea grele.

Avantajul este că e cea mai puțin purtată de bărbați. Dacă pe primul loc se află acele borsete care vin în jurul brâului și pe care sper că nu le porți, geanta de tip holdall este cea mai ”exotică”.

Ghiozdanul

Am lăsat ghiozdanul la sfârșit pentru că, în cele mai multe situații nu este recomandat. Situațiile în care acesta merge sunt puține.

Prima este dacă te afli la liceu. Dacă poți, alege o mapă sau o geantă mesager chiar și așa. Dacă nu, alege un ghiozdan care să se asorteze cu restu ținutei tale vestimentare.

Decizia finală asupra a ceea ce vrei să porți îți aparține în totalitate. Însă o ținută de acest gen, spre exemplu, nu este cu stil:

barbat cu rucsac

Daaar, sunt și excepții. La un moment dat, cineva mi-a datun Tweet întrebându-mă ce fel de geantă pentru bărbați să poarte la școală. I-am dat sugestiile de mai sus, spunându-i să renunțe la ghiozdan dacă poate.

Spre surprinderea mea, mi-a spus că aceste opțiuni nu merg. A început să îmi spună că are probleme cu coloana vertebrală. Nu putea purta o geantă mesager, spre exemplu, pentru că greutatea nu ar fi fost distribuită proporțional pe umeri.

I-am sugerat o mapă. A spus că are prea multe de cărat și nu ar încăpea.

Apoi i-am sugerat o servietă. Mi-a spus că ar avea de cărat în mână peste 1kg, deci greutatea tot nu ar fi distribuită bine.

În acest caz particular, doar ghiozdanul este soluția. I-am recomandat un ghiozdan, spunându-i să aleagă ceva care să se asorteze cu ținuta (fie cu accesoriile fie cu alt element vestimentar). I-am mai recomandat să aleagă un ghiozdan cu cât mai puține buzunare, pentru un look cât mai ”curat”.

Acesta a fost un caz special care a necesitat o recomandare specială. Dacă vrei un plus de stil (și de masculinitate), renunță la ghiozdanele care nu fac decât să te facă să pari un copil.

Întrebarea mea de final pentru tine este: îți vei lua o geantă pentru bărbați? Iar,dacă ai deja una, ce urmează să îți iei?

25 Replies to “Gentile pentru barbati – Sfarsitul unei controverse”

 1. de multa vreme imi caut o geanta de tip mesager,(imi palce sa am mainile libere)dar nu am gasit pe placul meu inca.Trebuie sa fie foarte simpla si fara fermoare sau buzunare la vedere.
  Pana acum si eu foloseam ghiozdanul din aceleasi motive amintite mai sus,caram multe lucruri in el si exista riscul sa-mi deformez coloana,dar acum cand car maxim 10foi+pix,cred ca ar fi cazul sa trec la etapa urmatoare

  o zi buna

 2. Salut.Un articol la vremea potrivita.
  Vreau sa-mi cumpar o geanta mesager curand,pentru scoala.Vreau sa renunt la ghiozdan,plus ca o geanta ar merge mai bine cu pantofi.
  Off topic:Apropo de pantofi.Imi poti recomanda un anume model pentru scoala?Nu stiu ce sa-mi cumpar pentru toamna de incaltat.

 3. Am deja una mica in care port portofelul, telefonul si alte lucruri pentru a nu avea buzunarele pline.

  Intentionez sa-mi cumpar o geanta mesager si una pentru laptop.

  M-am gandit la geanta mesager sa fie din piele, preferabil de culoare maro dupa cum recomanzi, dar ma tem ca nu prea as avea cu ce elemente de garderoba mea sa o asortez, nu am nici curea si nici pantofi maro. Asa ca m-am gandit sa optez pentru negru sau mai bine gri (nu neaparat piele), cred ca e mai versatil griul.

 4. Eu mi-am cumparat o geanta mesager de la House of Art. Este exact ce mi-a dorit. Nici nu e foarte scumpa (80 lei). Am mai gasit o geanta mesager cu bretele (ca un ghiozdan) la Zara, dar era 350 de lei. Cautati si sigur o sa gasiti ceva pe placul vostru.

 5. un reportaj de genu pica fff bine intr-o perioada in care toata lumea “e p val” adik intr-o continua schimbare…..nu o sa va vina sa credetzi…dar cei kre vor sa schimbe cel mai mult sunt baieti….eu 1 incerc kam tot c exista p piatza….dak reusesti sa gasesti cv oke…merita incercat….lasatzi inhibitziile deoparte ji lasa sa va arate lumea ku degetu “la modul frumos”….rafinament…elegantza si stil cel mai important….:)

 6. Ti-as oferi o idee de articol,dar sper ca nu se interpreteaza ca in alte dati.Te-ai gandit sa faci un articol,acum la inceput de scoala cu ce tinute ai avea tu conturate in minte,care sa se potriveasca cu scoala.Intr-un cuvant idei de tinute,ce accesorii,multe variante intr-un articol asa mai amplu ca acesta.Cred ca ar avea succes fiindca foarte multi scolari citesc site-ul.Astept raspuns,si multumesc anticipat.

 7. Cosmin :

  Salut.Un articol la vremea potrivita.
  Vreau sa-mi cumpar o geanta mesager curand,pentru scoala.Vreau sa renunt la ghiozdan,plus ca o geanta ar merge mai bine cu pantofi.
  Off topic:Apropo de pantofi.Imi poti recomanda un anume model pentru scoala?Nu stiu ce sa-mi cumpar pentru toamna de incaltat.

  Ai o gramada de optiuni vizavi de pantofi. In linii mari, evita incaltamintea cu varful prea patratos si cu talpaprea groasa.

  De asemenea, e bine sa nu te gandesti la o pereche de pantofi din piele intoarsa pentru ca vine toamana si incep ploile. Fa-o doar daca ai deja vreo doua perechi din piele normala si vrei sa variezi.

  Fiind vorba de scoala, iti poti permite sa mergi si casual, deci poti lua in considerare si o pereche de tenisi sau de adidasi cu talpa subtire… dar acestea sunt optiuni secundare.

 8. Cristi Pavel :

  Am deja una mica in care port portofelul, telefonul si alte lucruri pentru a nu avea buzunarele pline.

  Intentionez sa-mi cumpar o geanta mesager si una pentru laptop.

  M-am gandit la geanta mesager sa fie din piele, preferabil de culoare maro dupa cum recomanzi, dar ma tem ca nu prea as avea cu ce elemente de garderoba mea sa o asortez, nu am nici curea si nici pantofi maro. Asa ca m-am gandit sa optez pentru negru sau mai bine gri (nu neaparat piele), cred ca e mai versatil griul.

  Eu as merge pe pantofi si curea maro pentru ca e o investitie de viitor.

 9. Raul :

  Am uitat sa-ti las felicitarile pt articolul acesta.

  Mersi de sugestie, Raul. Da, ar merge, si cred ca ar fi si mai util unul pentru iarna, nu numai pentru toamna. Sa vad cum imi organizez timpul..

 10. Citesc cu placere articolele tale si ma bucura faptul ca baietii incep sa descopere dorinta de a ajunge la un stil propriu. Peste tot gasesti sfaturi pentru fete, cum sa se imbrace, ce este la moda in noul sezon, dar blogul tau este singurul care da atentie deosebita baietilor, este suuuper, au ce invata de aici! De aici ma inspir si eu cu sfaturi pentru baiatul meu :)
  Bafta multa in continuare!

 11. Eu am una de la Nike. Este o geanta de umar. Nu ai vorbit despre gentile de umar…
  A mea este neagra, din piele. O port cu curea neagra de panza si tenesi negri; si portofel maro.
  Acum am citit sfaturile tale si voi incerca s-o asortez cu curea, pantofi si portofel tot din piele neagra.

 12. Uite o intrebare: la pantaloni scurti merg doar gentile mesager si, eventual, cele holdall, nu?
  Luand in considerare ce ai scris mai sus.

 13. Gabi :

  Uite o intrebare: la pantaloni scurti merg doar gentile mesager si, eventual, cele holdall, nu?
  Luand in considerare ce ai scris mai sus.

  Salut Gabi,

  In principiu da, servietele sunt rezervate tinutelor business.

  Legat de ce m-ai intrebat pe mail, despre gentile pentru laptop:

  Tinand cont ca vrei sa cheltui sub 1 milion si vrei si ceva pentru tinute casual, ceva din panza ar merge cel mai bine.

  Cele de pe e-mag sunt din poliester si sunt ar fi a 2-a alternativa a mea tinand cont de buget. Ti-as recomanda altceva decat negru pentru a pastra lucrurile interesante. daca iei neagra n-o sa mearga daca porti incaltaminte maro, de exemplu. Sigur, daca porti pantofi negri si curea neagra, o geanta neagra e cea mai potrivita.

  Si acum sa vedem alternativa.

  Daca vrei o geanta de laptop cu stil, nu o vei gasi in magazinele unde se vand laptopuri. cel mai bine este sa cauti in restul magazinelor una care sa:

  – fie incapatoare (in functie de dimensiunea laptopului)
  – sa aiba o constitutie cat decat solida

  De exemplu…

  Toate trei de mai sus sunt din panza insa s-ar putea sa coste peste 150 de lei daca s-ar gasi la noi. Totusi, poti da o raita prin toate magazinele de haine sa vezi ce genti din panza (sau combinatie de panza cu piele au). Vor arata mult mai bine decat gentile de laptop din Auchan ;)

 14. Buna , vreau sa zic ca tatal meu poarta “borseta” si sincer nu vad mare diferenta dintre o borseta si o geanta . Intradevar sunt la fel dar unele borsete sunt mai mici dar totusi de folos (sunt si mai mari) dar eu prefer una mica , iar gentile sunt frumoase dar totusi mari.

 15. Salut,

  Gentile sunt purtate mai rar, de aceea sunt considerate mai interesante. In plus, vin intr-o mai mare varietate de forme si marimi. Poti gasi si genti mai mici, depinde de nevoi.

 16. Da, ghiozdanul, daca mai are si un laptop in el, este solutia pentru mai multi. In primul rand pentru cei suferind cu spatele, dar si pentru cei care vor sa evite aparitia problemelor cu coloana.
  Daca anii de liceu si facultate ai purtat mape si geante mesager ticsite cu carti si alte kilograme, sigur nu e indicat sa continui cu acest tip de accesorii. Fie nu cari nimic, fie cari ceva lejer, fie.. rucsac, daca depaseste ordinul kilogramului.

 17. Servus!

  De unde se poate cumpara o geanta ca cea prezentata mai sus ?

  “Să începem seria de poze cu un exemplu din garderoba mea personală. Am o geantă de tip mesager (vom vorbi despre tipurile de genți mai târziu). Geanta arată cam așa:”

  Webshop ?

  Mersi

 18. Salut Barni,

  Geanta aceea e mai veche, nu cred ca gasesti exact acel model pe undeva. cel mai bine este sa mergi prin taote magazinele si sa vezi toate modelele.

  Doar asa ei gasi modelul cel mai bun la pretul cel mai bun.

  Nu iti recomand pe Internet, e cel mai bine sa pui mana pe ce vrei sa cumperi.

 19. Salut Ovidiu,
  Eu trebuie sa port la liceu costum negru cu cravata si am o geanta mesager cu maner asa ca pot sa o tin si pe umar, dar si in mana ca pe o servieta.
  Cum imi recomanzi sa o tin ?

 20. Ovidiu, draga, fa si tu un pic de sport sau mananca mai putini carbohidrati, ca ai o burtica prea mare pentru varsta ta, banuiesc in jur de 30.

 21. Am o întrebare: De ce nu se mai găsesc genți tip COMBAT STUDENT SHOULDER PACK BAG BW ? La noi nu prea există altfel de genți decât pe Military Shop și nu am găsit nicăieri magazine care să comercializeze tipul ăsta de genți la prețuri rezonabile(de obicei prețul pe Military Shop e între 40-60 RON)

 22. Eu mi-am cumparat din Franta o geanta holdall , acolo neavand nicio problema sa o port . Cand am ajuns in Romania , evident ca au inceput ironiile stupide prin tramvai sau alte mijloace de transport . Sfatul meu : fii fashion , fara sa-ti pese ce cred toti taranii :D ! Sunt super si te pot ajuta in multe situatii :p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *