Câteva cuvinte despre acul de cravată

barbat punandu-si acul de cravata

Să zicem că ești la festivitatea de absolvire a facultății. Să zicem că vă îndreptați cu toții, îmbrăcați la patru ace, pentru poza de grup. Să zicem că bate vântul.

Ce te faci cu cravata care se zbate în voie sub bătaia vântului? Ai două soluții: fie îți închei nasturii la sacou fie…

porți un ac de cravată.

Pentru că acesta este scopul principal al acului de cravată: acela de a o ține la locul ei, lipită de cămașă. Un ac de cravată este un accesoriu subtil dar pe care puțini alți bărbați îl poartă la costumele lor.

Acest accesoriu nu este, însă pentru toată lumea. Înainte să te hotărăști să cumperi unul, trebuie să te gândești bine dacă te-ai simți bine purtând așa ceva.

Acul de cravată, ca orice alt accesoriu, transmite un mesaj despre cel care îl poartă. Dacă ar fi să aleg cele mai puternice cuvinte pe care acesta le-ar putea comunica despre tine, acestea ar fi:

clasă,
eleganță,
rafinament.

Dacă ești genul relaxat, căruia îi place să poarte foarte mult ținute casual (blugi, teniși, tricouri polo sau rugby), atunci, în rarele momente când ești la costum, un ac de cravată nu îți va reflecta stilul de viață.

Cu siguranță te-ar prinde mult mai bine o batistă de buzunar. Pentru că, dacă ar fi să punem acul de cravată față în față cu o batistă de buzunar împăturită neglijent, acul ar comunica rigiditate în timp ce batista, relaxare.

Uită-te puțin peste poza de mai jos și încearcă să-ți imaginezi ce fel de persoană ar purta acea batistă împăturită în acel mod, și ce persoană ar purta acel ac de cravată:

batista de buzunar vs-ac de cravata

foto: craigrobinsonnyc.com și berceau.wordpress.com

Sigur, și batista de buzunar emană eleganță și bun gust, însă e vorba aici de găsirea accesoriului potrivit personalității tale. Avantajul batistei este acela că o poți împături într-o grămadă de modalități, care de care mai interesante.

Sunt la modă acele de cravată?

Probabil ai observat acul de cravată dacî te-ai uitat la serialul Mad Men, serial a cărui acțiune se desfășoară în anii ’50. În același timp, te întrebi de ce nu vedem mai mulți bărbați purtând acest ac de cravată.

Deși nu e la fel de popular ca în anii 50, asta nu înseamnă că nu îl poți purta. Acul de cravată este o variantă viabilă în ziua de azi, atâta timp cât TU crezi că ți-ar place să porți unul.

Tipuri

Acele de cravată vin într-o grămadă de forme. Cel mai cunoscut (pe care sunt sigur că îl știi) este acul de cravată asemănător cu acesta:

ac de cravata placat cu aur si argint

Acul de mai sus este placat cu aur și argint.

Deși am dat oarecum de înțeles că acul de cravată te poate face să pari mai… ”înțepat”, nu este nici pe departe așa.

Acele de cravată vin într-o mare varietate de forme, unele au chiar inițiale și logo-uri pe ele. Iată câteva exemple:

ace de cravata

foto: amazon.com

Iar dacă vrei ceva și mai extravagant mergi pe un lanț de cravată…

lant de cravata

… pe un tac de cravată…

tac de cravata

… sau tot pe un ac de cravată de acest gen:

ac de cravata

foto: mybabyjohn.blogspot.com

Cum se prinde acul de cravată?

Probabil te uiți la poza de mai sus și te întrebi: cum se prinde? Acel ac de cravată se introduce pur și simplu prin cravată, prin cămașă iar apoi înapoi în față. deci de două ori. Da, acest lucru îți va deteriora cămașa și, mai ales cravata, însă aceasta este metoda de folosire.

Dacă ne referim la acele ace de cravate care se prind ca niște cleme, poți sta liniștit vizavi de deteriorarea cravatei. Acestea pur și simplu se prin între al patrulea și al cincilea nasture pentru a ține cravata și cămașa la un loc:

ac de cravata la al 4-lea nasture

foto: thegloss.com

Din ce sunt făcute?

Acele de cravată pot fi făcute din aur, argint, oțel inoxidabil sau diferite aliaje.

Cum asortez acul la cravată?

Primul lucru la care trebuie să te gândești când vine vorba de asortarea acului de cravată sunt butonii. Dacă porți o cămașă cu butoni, aceștia ar trebui să se asorteze obligatoriu cu acul de la cravată.

Indiferent că porți butoni sau nu, trebuie să ai în vedere costumul, cămașa și cravata când îți alegi acul de cravată.

Un ac de cravată de aur (simplu) merge foarte bine cu un costum bej, cămașă albastră și cravată de o nuanță diferită de albastru cu imprimeu…

Un ac de cravată de argint poate merge cu o cravată neagră, galbenă, roșie sau roz…

Și exemplele pot continua.

Pot purta acul de cravată la ținute casual?

Acul de cravată este purtat în mod tradițional la ținutele formale însă trendul ne permite purtarea acestuia la ținute mai casual.

12 Replies to “Câteva cuvinte despre acul de cravată”

 1. Sunt mai multe litere care lipsesc la cuvinte,probabil iti era foame cand ai scris articolul:d .(te rog sa te uiti si sa le corectezi).
  Iar pe asta nu am cum sa o iert:”Primul lucru la care trebuie să te gândești când vine vorba de asortarea acului de cravată este butonii”-corect:sunt butonii:( .In rest bun articolul!

 2. Salut.Profit de acest articol sa-ti spun cateva cuvinte despre cartea ta,chiar daca parerea nu mi-a fost ceruta,e placuta si interesanta,dar ma asteptam sa fie mai stufoasa, cu mai multe poze, mult mai multe si chiar cateva cuvinte despre ele… dar totusi… felicitari…

 3. Mersi de aprecieri, Daniel. Daca stateam sa fac cartea perfecta, imi lua si 10 ani. Scopul a fost sa scot o carte care sa fie cu cel putin o clasa peste restul cartilor de stil, care nu ofera extrem de multa informatie concreta, in special celor tineri.

  Legat de tinute, este o sectiune separata in carte unde comentez… cred ca vreo 10.

  Nu uita ca poti sa-mi trimiti poze cu tine pe e-mailul meu personal si iti voi oferi feedback.

  Succes!

 4. Acul de cravata n-ar trebui sa lipseasca din tinuta unui om ce se imbraca elegant. Cateodata este picatura de stralucire ce face diferenta!

 5. „fie porti ac de cravata, fie iti inchei nasturii la sacou…” Ma scuzati, dar cine umbla cu sacoul descheiat? Este unul dintre „pacatele vestimentare” ale barbatilor. Cand te astezi sau il dai jos il deschei. Cand esti in picioare/mergi – il inchei (cel de sus la sacoul cu 2 nasturi, cel din mijloc la cel cu 3)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *